Celiakia-choroba leczona dietą

Celiakia, nazywana też chorobą trzewną i enteropatią glutenową, to utrzymująca się przez całe życie wrodzona nietolerancja glutenu. Jest chorobą o podłożu genetycznym, występującą już we wczesnym dzieciństwie, jednakże dotyczy także dorosłych.


Przeprowadzone w ostatnich latach badania dowiodły, iż na chorobę trzewną zapada ok. 1% populacji. Oznacza to, że jednej osobie spośród stu towarzyszą objawy celiakii. Twierdzi się, że schorzenie może się ujawnić w każdym wieku, a szczyt zapadalności przypada na 5. dekadę życia.


Choroba trzewna należy do nielicznych schorzeń, w których zachodzi ścisłe i długotrwałe powiązanie między powszechnie konsumowanymi produktami spożywczymi, a zaburzeniami ogólnoustrojowymi.


W celiakii, rozwój zmian zachodzących w błonie śluzowej jelita cienkiego powstaje  w wyniku szeregu interakcji występujących  pomiędzy czynnikami genetycznymi, immunologicznymi i środowiskowymi.


Gluten jest frakcją białek, obecną w nasionach popularnych zbóż. Czynnikiem wyzwalającym chorobę są prolaminy (białka rozpuszczalne w alkoholu): gliadyna, sekalina, hordeina i awenina, obecne odpowiednio w pszenicy, życie, jęczmieniu i w owsie. Największą toksycznością obdarzona jest występująca w pszenicy gliadyna.


Gluten powoduje zmiany w jelicie cienkim, przede wszystkim prowadzi do zaniku jego kosmków, które odpowiedzialne są za zwiększenie powierzchni chłonnej jelita,                      i za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku spożywania glutenu przez chorych na celiakię dochodzi do przerostu krypt i zaniku kosmków oraz zwiększenia limfocytów T w śródbłonku jelita cienkiego.


Celiakia jest chorobą na całe życie, nie można jej całkowicie wyleczyć; można natomiast skutecznie zahamować jej rozwój. Podstawą do sukcesu jest bezwzględne przestrzeganie diety bezglutenowej, polegające na wyeliminowaniu z pożywienia produktów zawierających gluten.


Gluten jest bardzo rozpowszechniony w produkcji, dlatego należy dokładnie czytać etykiety i kupując kierować się sprawdzonymi produktami. Poniżej przedstawiono przykładowe produkty zabronione, zawierające gluten:


1. Mąka, makarony, kasze, pieczywo: mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, pieczywo z w/w mąk, musli, płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, także ryżowe i kukurydziane bogate w sód jęczmienny, kasza jęczmienna, manna, owsiana, pęczak, wyroby garmażeryjne własne, panierki, bułka tarta. Przetwory tego typu stanowią dość poważny problem, gdyż zawartość glutenu jest w nich bardzo prawdopodobna, chociażby z powodu mielenia mąki w tym samym młynie co mąka pszenna.

2. Zabronione napoje: kawa zbożowa, herbata rozpuszczalna z dodatkiem słodu, niektóre rodzaje kakao, piwo.

3. Produkty mleczne: mleko zagęszczone z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurty z dodatkiem nieznanego pochodzenia skrobi, sery białe z białkiem pszennym, śmietana, sery pleśniowe. W przypadku nabiału również należy być ostrożnym. Producenci często nie informują klientów o zagęszczaniu jogurtów czy kefirów skrobią pszenną czy pokrywaniu  z wierzchu żółtych serów glutenem w celu ochrony przed wysuszeniem.

4. Mięsa i ryby: konserwy rybne i mięsne, większość wysoko przetworzonych wyrobów typu: wędliny, pasztety, parówki, mielonki, podroby, kiełbasy, salcesony, pół produkty panierowane- paluszki rybne, smalec. Przetwory mięsne i wędliny w różny sposób są produkowane, rzadko kiedy na etykietach tych produktów jest opisany dokładny skład. Najlepszym wyjściem jest przygotowanie mięsa w warunkach domowych.

5. Słodycze: ciasta, ciastka, wafle, batony, chipsy, czekolady z nadzieniem, chałwa, budynie. Zawierają one uczulające białko, dlatego muszą być usunięte.

6. Inne przyprawy, sosy, tłuszcze zawierają gluten, unikać należy sosów sojowych, ketchupu, bulionów, aromatów spożywczych, zup w proszku, barszczu białego, żurku, proszku do pieczenia, vegety, octu, dań z syropem słodowym, sosów i majonezów z dodatkiem skrobi.

 

 

data dodania: 17.12.2011 20:15

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel